Novinky a tiskové zprávy 2007

Novinka – Za autobaterii v Kovohutích 80 Kč

01.04.2007 Kovohutě Příbram zvýšily od 1. dubna 2007 výkupní cenu za jednu olověnou autobaterii pro výkup od občanů na vrátnici z 50 korun na 80, tj. o rovných 60 %.

Tento ekologický servis poskytuje podnik již od ledna 1998 nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Kovohutě tak chtějí motivovat občany z Příbrami a okolí, aby v rámci úklidů a nejen nich, vyčistili své sklepy, garáže a sklady a dovezli staré autobaterie k řádnému ekologickému zpracování. Za dobu fungování této služby se na vrátnici firmy vykoupilo přes 2.100 tun tohoto odpadu, což představuje v přepočtu asi 140 tisíc kusů baterií pro osobní automobily.

Ten, kdo by se chtěl dozvědět více, se může obrátit na bezplatnou informační linku 800 100 646, případně nám může napsat e-mail na či se podívat na naše internetové stránky /.

Kovohutě dále v rámci rozšíření ekologických služeb pro region odebírají přímo ve svém areálu od loňského září na nově zřízeném sběrném místě kolektivního systému Asekol vysloužilá elektrozařízení od občanů, a to také nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Další informace se můžete dozvědět na bezplatné zelené lince 800 100 791, na e-mailu či na internetových stránkách společnosti (ekologické služby regionu – /cz/region_i.html).

Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. jsou významným zaměstnavatelem regionu, zpracovatelem odpadů s obsahem olova a cínu (zejména olověných baterií), výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků (pájky – včetně bezolovnatých, střelivo, plechy, atd.) a dále zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů (zlato, stříbro, palladium, platina, rhodium) a odpadů elektrických a elektronických zařízení (elektroodpadu). Ve svém areálu vykupují od občanů olověné baterie a od roku 2006 také odebírají na sběrném místě na vrátnici firmy elektroodpad (ve spolupráci s kolektivním systémem Asekol) – tyto služby nabízejí 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. V rámci „Projektu Školy“ se podílí na ekologické výchově dětí a mládeže ve sběru odpadů (/cz/skoly_i.html). Další novinkou je sběr baterií-suchých článků pro Ecobat a příprava jejich recyklace přímo v Kovohutích.

Kovohutě Příbram představily nové střelivo na veletrhu IWA 2007

16.03.2007 Společnost Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. se začátkem letošního března zúčastnila v německém Norimberku již podeváté veletrhu IWA, který je největší výstavou zbraní a střeliva v Evropě.

Vystavující divize Produkty představila svým současným zákazníkům a dalším potenciálním obchodním partnerům 3 nové druhy vzduchového střeliva – Diabolo Standard Flat, Diabolo Lux Light a Diabolo Power (průměr 4,5 mm). Návštěvníci stánku se také zajímali o loňskou novinku Diabolo Boxer Ribbed, další již tradiční typy diabolek – Standard, Boxer, Master a Lux pro rekreační střelbu a Match pro náročnější sportovní střelce, broky klasické a poměděné.

Kovohutě měly přes sto obchodních jednání ze zákazníky z více než 40 zemí celého světa. Nejvíce s domácími zákazníky, ale nechyběli ani obchodníci ze Saudské Arábie, Austrálie, Nového Zélandu, JAR či Koreje. Nyní se divize připravuje představit svůj sortiment měkkých pájek na březnovém pražském veletrhu Amper. Ostatní 3 recyklační divize neustále prezentují své ekologické zpracování široké palety odpadů – olověných, s obsahem drahých kovů a elektroodpadu.

Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. jsou významným zaměstnavatelem regionu, zpracovatelem odpadů s obsahem olova a cínu (zejména olověných baterií), výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků (pájky – včetně bezolovnatých, střelivo, plechy, atd.) a dále zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů (zlato, stříbro, palladium, platina, rhodium) a odpadů elektrických a elektronických zařízení (elektroodpadu). Ve svém areálu vykupují od občanů olověné baterie a od roku 2006 také odebírají na sběrném místě na vrátnici firmy elektroodpad (ve spolupráci s kolektivním systémem Asekol) – tyto služby nabízejí 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. V rámci „Projektu Školy“ se podílí na ekologické výchově dětí a mládeže ve sběru odpadů. Další novinkou je sběr baterií-suchých článků pro Ecobat a příprava jejich recyklace přímo v Kovohutích.

Kovohutě Příbram dosáhly historicky nejvyšších tržeb

24.01.2007 Společnost Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. zvýšila v roce 2006 své tržby meziročně o 25 % na 1,4 mld. Kč.

Potřetí za sebou se společnost v obratu dostala přes magickou jednu miliardu korun. Hlavním tahounem byla tradičně divize Recyklace, zabývající se výkupem a zpracováním olověných odpadů, zejména olověných autobaterií. Její podíl na celkových tržbách byl 65 %. Společnost zpracovala přes 44 tisíc tun olověných odpadů, z nichž vyrobila přes 33 tisíc tun čistého olova.

K dalšímu zlepšení došlo u divize Drahé kovy, kde se pozitivně projevilo pokračování spolupráce v rámci tzv. Skupiny Drahé kovy, do které ještě patří dceřiná společnost Kovohuty Slovakia a Galmet trade, ve které mají Kovohutě rozhodující podíl. Divize Drahé kovy se zabývá výrobou technického zlata, stříbra, palladia či platiny.

Kovohutě dále rozvíjely svoji činnost v oblasti zpracování odpadů z elektrických a elektronických zařízení. Staly se konečným zpracovatelem pro všechny kolektivní systémy elektroodpadu a navíc v průběhu loňského roku zřídily ve svém areálu sběrné místo kolektivního systému Asekol. V huti také skončil Šrotozemšťan (Jde o umělecké dílo vytvořené z elektroodpadu, jehož autorem je sochař Ondřej Sklenář. Sochu vytvořil 14.9.2006 v průběhu akce „Nakrmte Šrotozemšťana“, pořádané společností Asekol, která tuto sochu následně věnovala Kovohutím.).

Divize Produkty dosáhla loni nejvyšších tržeb v historii jejího fungování především díky prodeji ekologických bezolovnatých výrobků, zejména pájek.

Firma ke konci předchozí roku zaměstnávala 244 pracovníků. V rámci výchovy a vzdělávání bylo v roce 2006 celkem proškoleno 1.173 zaměstnanců. Kovohutě loni oslavily 220 let novodobé hutě, která vznikla na stejném místě v roce 1786. Zároveň se připravují na oslavy 700 let hutnictví na Příbramsku v roce 2011.

Ke zhodnocení předběžných výsledků roku 2006 a k plánu na letošní rok se 19. ledna sešlo představenstvo společnosti, které rovněž schválilo plán a aktivity na rok 2007 a další strategické záměry firmy.

Ve čtvrtek 18. ledna 2007 navštívil Kovohutě Příbram prezident Hospodářské komory České republiky Dr. Ing. Jaromír Drábek v rámci své pracovní cesty do Příbrami. Byl doprovázen předsedou OHK Příbram Ing. Pavlem Oktábcem a ředitelkou OHK paní Irenou Karpíškovou. Součástí návštěvy byla krátká prezentace, exkurze po provozech podniku a diskuse s managementem firmy na aktuální problémy podnikání.

Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. jsou významným zaměstnavatelem regionu, zpracovatelem odpadů s obsahem olova a cínu (zejména olověných baterií), výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků (pájky – včetně bezolovnatých, střelivo, plechy, atd.) a dále zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů (zlato, stříbro, palladium, platina, rhodium) a odpadů elektrických a elektronických zařízení (elektroodpadu). Ve svém areálu vykupují od občanů olověné baterie a nově také odebírají na sběrném místě elektroodpad – tyto služby nabízejí 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. V Příbrami do budoucna zvažují další rozšíření ekologického servisu.

Přeji hezký den a jsem s pozdravem.

Ing. Miroslav Jarolímek
marketingový manažer
Kovohutě Příbram nástupnická, a. s.
fax: +420 318 470 254

Prezident HK ČR Drábek v Příbrami

18.01.2007 Ve čtvrtek 18. ledna 2007 navštívil prezident Hospodářské komory České republiky Dr. Ing. Jaromír Drábek na pozvání Okresní hospodářské komory v Příbrami příbramský region.

Po celé dopoledne byl doprovázen předsedou OHK Příbram Ing. Pavlem Oktábcem a ředitelkou OHK paní Irenou Karpíškovou. Navštívil nejprve společnost ZAT a.s., kde byl přijat managementem firmy v čele s paní ředitelkou Ing.Vladislavou Česákovou. Ihned po příjezdu pana prezidenta se uskutečnil rozhovor pro příbramskou kabelovou televizi Fonka. Následovala prezentace firmy formou videoprojekce a podrobná prohlídka jednotlivých provozů firmy ZAT a.s., která působí na trhu hlavně jako dodavatel automatizace průmyslových řídících procesů. Soustřeďuje se na odvětví s vysokými nároky na spolehlivost a individuální řešení, která jsou vyžadována zejména v oblasti energetiky, těžby nerostů a dopravy. Pan prezident se velice živě zajímal o činnost firmy, jelikož řídící systémy jsou jeho původní profesí.

Druhou firmou v rámci své pracovní cesty do Příbrami navštívil pan prezident firmu Kovohutě Příbram nástupnická, a.s..
Po krátkém přivítání vedením firmy v čele s generálním ředitelem a místopředsedou představenstva ing. Jiřím Dostálem a prezentaci aktivit podniku proběhla exkurze hutě, kde si hosté za doplňujícího výkladu prohlédli jednotlivé provozy a technologie na ekologické zpracování odpadů z olova, drahých kovů a elektroodpadu. Stranou nezůstala ani výroba divize Produkty. Prezident HK ČR se zajímal především o zpracování olověných odpadů, elektroodpadu a zařízení na výrobu olověných výrobků.

Setkání bylo zakončeno pracovním obědem v Kovohutích, kterého se zúčastnili i zástupci firmy ZAT, a.s.. Odpolední část programu, která byla v plánu, jako návštěva lyžařského svahu Padák a beseda s podnikateli bohužel kvůli neodkladné schůzce s ministrem práce a sociálních věcí odpadla. Pan prezident přislíbil, že by se v brzké době rád sešel s představenstvem OHK Příbram a tak jej jistě přivítáme v Příbrami znovu.

Irena Karpíšková
ředitelka OHK Příbram